Belangrijk! Lees dit alstublieft. Wat te doen als je een kat of kitten vindt tijdens je vakantie…

In Spanje bestaat er helaas niet iets zoals de Dieren Bescherming, dus zal hulp van die kant minimaal zijn. Elk opvangcentrum is gewoonlijk lokaal en wordt gerund door een paar lieve, gestressde en overwerkte (en ook arme) katten liefhebbers, die niet altijd volledig bekend zijn met internet. En die daarnaast al moeite hebben om dat te doen, wat ze doen, dag in dag uit, naast hun normale werk en gezin, en ook nog kleine sterilisatie/castratie programma’s runnen, als ze wat tijd overhebben. Het werkgebied van elk centrum is lokaal en de organisatie is meestal maar klein.

Dus wat moet je doen?

Als je jonge kittens vindt, pak ze dan niet onmiddellijk op tenzij ze er slecht aan toe zijn. Hun moeder kan in de buurt zijn. Houdt ze voor een periode van 12 – 24 uur in de gaten, om te zien, of ze in de buurt is. Laat water en/of LACTOSEVRIJE melk voor ze achter, samen met wat nat voer, maar hopelijk is de moeder in de buurt.
Als een kat problemen heeft, of ziek is, dan kun je proberen hem te vangen en hem naar een plaatselijke dierenarts brengen. Ze zijn meestal niet zo duur als in Nederland en zij zullen in ieder geval noodhulp kunnen geven. Vraag je hotel om er eentje aan te bevelen. De dierenarts weet meestal wel namen van lokale, niet dodelijke, opvangcentra. (Maar wees alert, als de lokale politie of het gemeente asiel wordt gebeld, hebben ze meestal maar 10 dagen, voor dat men ze laat inslapen. En als ze ziek of gewond zijn, vaak minder)
Een andere mogelijkheid is om op het internet te zoeken naar “Protectoras Gatos” of “Cat Rescue”, samen met de naam van de dichtstbijzijnde stad. Vaak krijg je dan de naam van een centrum in de buurt. Mail ze in het Engels of vraag het hotel om een kort berichtje voor je te vertalen. Geef daarin de exacte plaats waar de kat(ten) zich bevind(en)t. Het kan zijn dat je geen antwoord krijgt, omdat niet iederen constant on-line is. Alle centra worden begraven met verzoeken om hulp en met beperkte menskracht en middelen kunnen niet alle verzoeken worden gehonoreerd. Maar ze zullen wel proberen je te adviseren, wat te doen. Ze zijn er allemaal van doordrongen wat het betekent, om een kwetsbare kat te willen helpen, maar jij als toerist moet daadwerkelijk bereid zijn om betrokken te worden en te helpen om ze te redden en ze naar een veilige plek, een opvangcentrum bij voorkeur, te brengen.
Als je de liefde en het geld hebt en daadwerkelijk aanbiedt om een kat in Nederland een thuis te bieden, zal je vaak een positieve reactie van de redders krijgen. Maar hou er wel rekening mee, dat de dieren niet kunnen reizen tot ze gezond zijn en hun rabiës inenting hebben gehad, gevolgd door een verplichtte 21 dagen wachttijd. Voor die periode zul je dan een opvangadres moeten vinden. De mensen van de lokale centra zullen je van advies kunnen voorzien. Daarnaast moeten er ook regelingen getroffen worden om de kat(ten) naar Nederland te krijgen. Maar het is te doen, als je daartoe bereid bent. Stichting Little Tigers kan je soms hierin van advies voorzien.

Wat verder belangrijk is gedurende de zomer, is water. Laat kommen met water achter in de schaduw van bosjes, en ververs deze regelmatig. Gooi verkleurd water weg; groen water kan bij een kat interne infecties veroorzaken. Als je voer achter gaat laten, gooi het dan niet zomaar los op de grond. De plaatselijke bewoners worden dan boos en dan begint het illegaal vergiftigen van katten weer. Laat bordjes met voer achter op verborgen plekken, waar het de bewoners niet stoort, en haal het overgebleven voer de volgende dag weg.
Als je bij de dierenarts ontwormingstabletten en vlooienpipetten kunt krijgen, is dat een enorme hulp voor ze, in het geval ze moeten leven van de straat, zonder eigenaar of verzorgers.

Als je na je vakantie weer thuis bent en aan je vakantie terug denkt, en ook aan de strijd van die in de steek gelaten dieren, denk dan eens na over het steunen van die organisaties, die het hele jaar door voor ze zorgen. Ze kunnen je help goed gebruiken. Er is maar zoveel dat ze kunnen doen, en ze doen hun best, maar ze hebben wel de middelen nodig om dat te kunnen blijven doen.