FiV 

Wat is FiV?

Fiv (Feline Immunodeficiency Virus, ofwel katten-aids) wordt verspreid door bloedcontact bij vechtende katten en door poezen die met het virus zijn besmet. Dit vechten komt alleen voor bij niet gecastreerde katers, die vechten om een territorium veilig te stellen. Zijn katten eenmaal gecastreerd en/of gesteriliseerd, dan verdwijnt dit gevecht om territorium, waardoor de kans op besmetting tot vrijwel nul wordt terug gebracht. Katten-aids is beslist niet besmettelijk voor mensen.

Wat zijn de symptomen van FiV?

Katten die besmet zijn geraakt met FIV kunnen jarenlang vrij zijn van ziekteverschijnselen. Sommige katten worden er zelfs nooit ziek van. Het ziekteverloop is vergelijkbaar met HIV. Het virus tast het immuunsysteem (immunosuppressie) van de kat aan waardoor deze gevoelig wordt voor allerlei infecties. Meer en uitgebreidere informatie is te vinden op de website van o.a. Dierenkliniek Wilhelminapark . Maar door regelmatig met de kat naar de dierenarts te gaan en alert te zijn op mogelijke symptomen, kan op tijd met een gepaste  behandeling worden begonnen en kan men deze dieren vaak nog een lang en goed leven geven. De kosten van zo’n behandeling zullen afhankelijk zijn van het individuele ziekte beeld van het dier.

Kijk ook op onze pagina Special Tigers voor katten met Fiv, die toch graag willen worden geadopteerd.

 • Leven met een kat met FIV

  Ik heb een FIV-kat geadopteerd via Little Tigers en als ik met de deur in huis mag vallen: ik heb er geen moment spijt van gehad! Onze vorige kat overleed en eigenlijk waren we nog helemaal niet op zoek naar een nieuw vriendje maar ik was toch aan het rondkijken wat er zoal in de asiels zat op dit moment. Na lang zoeken kwam daar het gezicht van onze Godot op mijn scherm te staan en ik was op slag verliefd, zo verliefd dat ik tranen in mijn ogen kreeg en mijn vriend had dezelfde reactie!

  Ik las de info die erbij stond en daar stond dat Godot FIV heeft. Wij vonden hem zo leuk dat we daar eigenlijk verder geen aandacht aan hebben besteed; we namen hem graag zoals hij was.  Toen Godot eenmaal aankwam in Nederland was hij al boven de rest van de reizigers uit te horen, zodoende wisten wij dat de katten geland waren… In het echt bleek hij nóg leuker dan van de foto’s. Inmiddels zijn we 6 maanden verder en veel mensen komen met vragen en heel eerlijk: ik kan niet anders zeggen dan dat Godot een hele normale kat is. Ik heb nog niks meegemaakt met hem waardoor ik zou zeggen: “ja, hij is ‘ziek’ “. Hij doet wat elke normale kat ook doet: hij speelt, hij wast zich, hij slaapt een gat in de dag als hij de kans krijgt en hij houdt vreselijk veel van knuffels en snoertjes van mobiele telefoon opladers. Ook heeft hij van die lekkere gekke kwartiertjes, waarin je maar beter kan zorgen dat je huisraad veilig staat. Hij is dan ook nog jong en wij genieten ervan.

  Natuurlijk is FIV besmettelijk maar als je (zoals het hoort) je katten op de juiste manier aan elkaar en aan hun omgeving laat wennen, vormt ook dit geen probleem. FIV is namelijk overdraagbaar op dezelfde manier zoals HIV voor mensen: via bloed, speeksel of gemeenschap. Dit is wel een reden om te zorgen dat je kat niet buiten kan komen, zeker niet als je weet dat er meerdere katten in de buurt rondlopen. Katten zijn hoe dan ook territoriaal en je zou natuurlijk niet willen dat jouw kat in zo’n verdediging van zijn fort een andere kat besmet. Voor ons kwam dit erg mooi uit, want Godot woont nu in een flat met een gallerij die uitkomt in een ander gebouw. Hij kan dus hoe dan ook niet naar buiten, maar geniet wel dubbel zo hard van zijn balkonnetje!

  Dat gezegd hebbende is FIV natuurlijk niet besmettelijk voor mensen. Het is echt alleen een kattenziekte. Zelfs de hond is er niet vatbaar voor. Onze FIV-kat is eigenlijk gewoon een hele normale, gezonde kat met normale gezonde kattenbehoeftes en een heerlijk lui kattenleven.

  Heidi en Bas, Amstelveen